Uw nieuwe pup mee naar huis

Eindelijk is het dan zover. Na een zoektocht en diverse bezoeken aan de fokker van uw pup mag hij dan eindelijk gehaald worden. Thuis hebt u inmiddels alles geregeld voor zijn komst en hij is meer dan welkom.

De reis

De autorit van de fokker naar zijn nieuwe thuis is (helaas) voor de meeste pups de eerste kennismaking met het mee mogen in de auto.. Een aantal fokkers heeft al vanuit het nest stapsgewijs aandacht besteed aan de socialisatie van de pup op een autorit. Samen met ma, broers en zusjes hebben ze een positieve ervaring hiermee opgedaan.

Probeer, als u de pup gaat halen, dit zo vroeg mogelijk op de dag te doen. Zorg dat de pup zich op zijn gemak voelt en neem hem zonodig op schoot. Misschien heeft de fokker wel een speeltje of een doekje meegeven waar de nestlucht aan zit. Voor de pup is dit heel herkenbaar en vertrouwd. Is het een lange reis, las dan 1 of 2 x een pauze in. LET OP! Voor uw pup is alles nieuw en een overvolle parkeerplaats langs de weg is voor uw pup een hele ervaring. Zorg ervoor dat hij alle voorkomende situaties als positief ervaart.

De thuiskomst

Mocht er in uw roedel ook al een andere hond (of zelfs meerdere) wonen, laat ze dan kennismaken met de pup op neutraal terrein. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, laat ook dit een positieve ervaring zijn. Nu wordt het echt tijd om de pup kennis te laten maken met zijn nieuwe omgeving. Doseer dit en laat de pup zelf het tempo bepalen. Blijf in zijn buurt en kijk goed naar hoe hij alles ervaart. Als u de pup inderdaad vroeg op de dag heeft gehaald, is er nog voldoende tijd om alles te ontdekken, neem en geef de pup deze tijd.

Een plekje voor de pup

Omdat u alles goed heeft overdacht en geregeld, zult u ook hebben bedacht, waar de pup zijn eigen veilige plekje krijgt. Steeds meer bazen kiezen voor een bench. De bench biedt veel voordelen bij de opvoeding van uw pup.

  • Versnelt het proces van zindelijk maken.
  • Voorkomt dat de pup onnodig leert slopen.
  • Alleen leren zijn in een vertrouwde omgeving is makkelijker.
  • Een bench is altijd consequent.
  • Voorkomen van probleemgedrag.
  • Handig en vertrouwd met uit logeren of op vakantie gaan.
  • Een rustplek voor pup en baas in een kinderrijk of druk gezin.

Neem ook hier weer de tijd om de pup aan de bench te laten wennen. Hij moet de bench als een veilige plek gaan zien. De bench is als het ware het hol van uw hond. Benches zijn er in allerlei afmetingen, met één deur of 2 deuren. Let ook op de kwaliteit van de sloten. Koop een bench waar uw hond ook nog in past als hij uitgegroeid is. De plek van de bench is ook belangrijk. Een hond is een roedeldier en vindt het prettig om gezelschap te hebben. Geef de bench een plek waar hij zowel rust heeft, maar waar hij u ook, zeker in het begin, kan zien. U maakt de bench aantrekkelijk door de hond daar lekkers en zelfs zijn voer in te geven. Ook eenleedje en (veilige) speeltjes vinden hun plek in de bench. Denk ook zeker aan het speeltje of het doekje met de nestgeur. Wen de pup rustig aan zijn bench. Laat in het begin het deurtje open. Wanneer u het deurtje sluit, blijf er dan in het begin naast zitten. Het uitbouwen doet u stapsgewijs, zowel in tijd als in afstand.

De eerste nachten

De eerste nachten zijn het makkelijkste door te komen door de bench in de kamer te plaatsen op een"goede" plek. 
U kunt de eerste nachten zelf beneden in de buurt van de pup gaan slapen. Doe de pup, indien de bench beneden staat, een kwartier voordat u gaat slapen in de bench. Voordeel van beide is, dat u altijd hoort wanneer de pup onrustig is en misschien zich even alleen voelt. U hoeft alleen maar kort uw hand aan te bieden en de pup te laten merken dat u er nog bent. In het begin merkt u zo ook wanneer de pup moet plassen. Negeer dit niet. Het voor zijn is nog beter !.Zie ook onder het kopje zindelijk maken. Meestal merk je al na een paar dagen dat de pup zich goed voelt in zijn omgeving.

Zindelijk maken

De fokker van uw pup speelt een heel grote rol in allerlei zaken waar u mee te maken krijgt vanaf het moment dat de pup bij u komt wonen. Dit geldt ook voor zindelijkheid. Belangrijk is dat u weet hoe de puppy's bij de fokkers gehouden zijn en of er aandacht is besteed aan het zindelijk maken. Een hond zal van nature zijn eigen nest niet bevuilen. Heeft hij bij de fokker voldoende ruimte gehad om zich te ontlasten naast zijn slaap- / speelplek, dan scheelt dit al vaak veel tijd in het zindelijk maken. Was die ruimte er niet en zijn de puppy's opgegroeid in een (te) kleine ruimte met ook nog eens overal dezelfde bodembedekking, b.v. kranten of stro, dan heeft de pup nog veel te leren. Belangrijk is dat u weet wanneer een pup zich meestal gaat ontlasten.

  • Na het slapen.
  • Na het spelen.
  • Na het eten.
  • Bij veel opwinding.

Zeker op deze momenten moet u erop toezien dat u voorkomt dat de pup zijn behoefte gaat doen op plekken waar u het liever niet heeft.

Investeren in de beginfase is een must!!! Helaas ook 's nachts.

Enkele handige tips om uw pup zindelijk te maken:

  • Voorkom dat de pup zich in huis ontlast.
  • Zet 's avonds tijdig de waterbak weg zodat de pup niet met een gevulde waterbuik de nacht in gaat.
  • Let goed op signalen van de pup en reageer hier direct op.
  • Maak een onderscheid van "naar buiten gaan om te ontlasten" en "naar buiten gaan om te wandelen".
  • Kranten in de huiskamer zeggen tegen een krantzindelijke pup... Als je het niet meer op kunt houden mag je het op de krant doen... Liever geen kranten in huis.
  • Laat de pup zich in het begin op een vaste plek buiten ontlasten. Draag hem hier zo lang mogelijk naar toe en beloon hem als hij zijn behoefte hier doet.
  • Word niet boos als de pup per ongeluk toch iets in huis of bench heeft gedaan. Duw de pup ook niet met zijn snuit in de uitwerpselen.
  • Gaat de pup veel -net zitten in huis om wat te doen- en u bent op tijd, pak de pup dan op met een duidelijke NEE en draag hem naar de plek waar hij zich wel mag ontlasten.
  • Indien de pup in een grote bench verblijft, probeer dan in het begin d.m.v. een schotje de bench wat kleiner te maken, zodat de pup niet de keuze heeft om zijn "hol" zelf te verdelen in een slaapplaats en een plek om te ontlasten.

 

Alleen blijven

Van nature is een hond een roedeldier, alleen achterlaten zal de pup dus moeten leren. Veel bazen nemen een poosje vakantie als de nieuwe pup in huis komt. Gedurende deze periode zijn ze druk met socialiseren, zindelijk maken en gaan met de pup op stap. Helaas moet er ook weer gewerkt worden en soms wordt de pup van de ene op de andere dag lange tijd alleen gelaten. Sommige puppy's reageren hier slecht op. Problemen die kunnen ontstaan zijn, stress, aanhoudend janken of blaffen, vernielen of weer onzindelijk worden. Zorg dat u in de periode dat u extra tijd heeft voor de pup, u het alleen laten rustig opbouwt. Alleen zijn is ook, als de pup in de bench is en de baas boven even het wasgoed ophangt gedurende een paar minuten. Als de pup ervaart dat alleen zijn niet negatief is en dat de baas altijd terug komt, kunt u de situaties zowel in afstand, in de kamer, naar boven uit zicht of buitenshuis, als in tijdsduur gaan verlengen. Mocht de pup zich toch onrustig gedragen tijdens het alleen zijn, ga dan nooit naar hem terug als hij jankt of blaft. Hierdoor zou u zijn gedrag goedkeuren en belonen. Wacht tot hij stil is en keer dan terug en beloon hem voor het stil zijn.

Zorg dat de pup, voordat u hem langer alleen laat, even goed is uitgelaten en zowel lichamelijk als geestelijk moe is. Laat hem achter in de bench met wat lekkers en een veilig speeltje (zie KONG speelgoed).

Geef het alleen leren zijn wat tijd en u zult zien dat, wanneer er voldoende vertrouwen is zaken, steeds makkelijker gaan.

U moet zich altijd afvragen welke hond het verdient om 8-12 uur alleen te zijn, wachtend op zijn leider.